1o Enduro Mtb Ολύμπου – Ραψάνη

1o Enduro Mtb Ολύμπου – Ραψάνη

Διαδρομή παρθένου δάσους Ολύμπου.

mtb-enduro

Η Ραψάνη βρίσκεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 500μ. από την θάλασσα, επάνω από την γραφική κοιλάδα  των Τεμπών, με πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Πήρε το όνομά της από την αρβανίτικη λέξη ράψ(ι)α, που σημαίνει μαλακό πέτρωμα. Η αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της Ραψάνης  είναι δύσκολη υπόθεση, μιας και τα περισσότερα χωριά της Θεσσαλίας υπέστην πολλαπλές επιδρομές και καταστροφές στην μακρόχρονη ιστορία τους. Κατά τον μύθο η Ραψάνη ήταν μια πανέμορφη και δυναμική γυναίκα που πρωτοστάτησε στη συνένωση των χωριών

Πρόσβαση: Η πρόσβαση στην Ραψάνη γίνεται οδικώς μέσω της εθνικής οδού από:

  • Λάρισα. Απέχει 47χλμ. και μπορεί κάποιος να φτάσει σε 35 λεπτά με έξοδο δύο χιλιόμετρα μετά την Κοιλάδα των Τεμπών στρίβοντας αριστερά.
  • Θεσσαλονίκη. Απέχει 125χλμ. και μπορεί κάποιος να φτάσει σε 1 ώρα με έξοδο ενάμιση χιλιόμετρο αμέσως μετά τα διόδια του Πυργετού στρίβοντας δεξιά.
  • Αθήνα. Απέχει 395χλμ. και μπορεί κάποιος να φτάσει σε 4 ώρες με έξοδο δύο χιλιόμετρα μετά την Κοιλάδα των Τεμπών στρίβοντας αριστερά.

Διαμονή: Η Ραψάνη παρέχει τον ξενώνα Βασίλης με μικρή διαθεσιμότητα. Στη θέση ΤΥΠΕΤ μπορείτε και να κάνετε ελεύθερο camp κατόπιν συννενόησης μαζί μας. Εναλλακτικά κοιτάτε σε παραλιακή περιοχή Νέοι Πόροι, Πλαταμώνα ή ακόμα και Λάρισα.

Ασφάλεια: Την ασφάλεια της διοργάνωσης θα καλύψει ιδιωτικό Ασθενοφόρο.

Η διαδρομή: Η διαδρομή: Εκκίνηση 10:00 από το ξενοδοχείο Τ.Υ.Π.Ε.Τ του χωριού σε υψόμετρο 538μέτρα. Η διαδρομή είναι μικτή με το μεγαλύτερο μέρος της σε δασικά μονοπάτια και περάσματα. Η φυσική ομορφιά της περιοχής και οι εναλλαγές της από χαμηλή βλάστηση σε οξιά, πεύκο και έλατο, με φυσικές πηγές και ρυάκια την κάνουνε μοναδική. Η διαδρομή έχει μήκος 20χλμ με 14χλμ μονοπάτια 2χλμ δασικοί δρόμοι και 4 χλμ χωμάτινοι και χαρακτηρίζεται από 1048μ ανάβαση και 1924μ κατάβαση. Η σήμανση είναι με χρώμα μπλέ ,κορδέλα σημάνσεως, βέλη και πασσαλάκια. Τερματισμός στην Ραψάνη περίπου στις 15:00.

Ώρα προσέλευσης: 08:00 στο χώρο εκκίνησης, στο ξενοδοχείο Τ.Υ.Π.Ε.Τ του χωριού.

Γενικές Πληροφορίες: Η διοργάνωση παρέχει την μεταφορά σας στην περιοχή εκκίνησης με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Η διοργάνωση για όσους δεν έχουνε μεταφορικό μέσο θα έχει λεωφορείο στον σταθμό τρένων Ραψάνης από τις 07.40 έως και τις 08.00. Απαραίτητη χρήση κράνους. Θα υπάρχει δυνατότητα, για όσους δεν επιθυμούν μεταφορά, για XC Enduro σε σηματοδοτημένη περιοχή δρόμου και μονοπατιών. Η σήμανση είναι με χρώμα μπλε βέλη κατεύθυνσης, πασσαλάκια και σε σημεία με κορδέλα σήμανσης. Η χιλιομετρική σήμανση αναφέρεται σε απόσταση που απομένει μέχρι τον τερματισμό.

Πληροφορίες για το Enduro: Η διαδρομή ξεκινάει από την θέση Μεταμόρφωση με υψόμετρο 1450μ με τα πρώτα χλμ. σε δασικό δρόμο μέχρι την λίμνη Κατή σε υψόμετρο 1350μ. Από εκεί ακολουθούμε μονοπάτια μέσα σε έλατα, πεύκα και οξιά μέχρι τον ανεφοδιασμό στο μέσω της διαδρομής
Ο ανεφοδιασμός απέχει 10χλμ από τον τερματισμό και θα είναι πλήρης για να καλύψει τις ανάγκες σας. Συνεχίζουμε μέσα σε ελατόδασος έως ότου περάσουμε σε χαμηλή βλάστηση. Θα υπάρχει προαιρετικά μεταφορά για όσους θέλουνε απο το σημείο MTB 6Km μέχρι το σημείο ΜΤΒ 4Km όπου και θα ακολουθήσουμε απαιτητικό – τεχνικό μονοπάτι 4χλμ έως την θέση ΤΥΠΕΤ.

Χαρτογράφηση Enduro

Πληροφορίες για το XC Enduro: Η διαδρομή ξεκινάει από την θέση ΤΥΠΕΤ με υψόμετρο 550μ για να ακολουθήσει μία πορεία κυκλική. Τα πρώτα 9χλμ είναι χωμάτινα ανηφορικά φτάνοντας σε υψόμετρο 1060μ, (XC 19Km). Συνεχίζουμε για τα επόμενα 3χλμ σε δασικό δρόμο και μονοπάτι ελαφρός κατηφορικά μέχρι την φυσική παροχή νερού σε ρεματάκι με καθαρό νερό με υψόμετρο 950μ. Εκεί θα συναντήσουμε 2 κατευθύνσεις XC 16k & XC 13km. Η XC 16km ακολουθεί ανηφορική πορεία για 3χλμ έως τα 1060μ όπου και θα συναντηθεί πλέον με την Enduro διαδρομή (MTB 13Km) για να ακολουθήσουνε μαζί κοινή πορεία με εναπομείναντα 3χλμ μονοπάτι και δασικό δρόμο μέχρι τον ανεφοδιασμό. Η XC 13km ακολουθεί ελαφρός κατηφορική πορεία για 3χλμ σε δασικό δρόμο και μονοπάτι μέχρι το σημείο του ανεφοδιασμού.
Η βασική στάση του ανεφοδιασμού απέχει 18χλμ από την αφετηρία. Ο ανεφοδιασμός απέχει 10χλμ από τον τερματισμό και θα είναι πλήρης για να καλύψει τις ανάγκες σας. Τα τελευταία 10χλμ είναι κοινά για όλους. Θα υπάρχει προαιρετικά μεταφορά για όσους θέλουνε απο το σημείο MTB 6Km μέχρι το σημείο ΜΤΒ 4Km όπου και θα ακολουθήσουμε κατηφορικό μονοπάτι 4χλμ έως την θέση ΤΥΠΕΤ.

Χαρτογράφηση XC Enduro

Φαγητό: Η διοργάνωση παρέχει Σνακ (νερό – χυμό – μπανάνα – ηλεκτρολύτες – αλμυρά), στον ανεφοδιασμό και μικρό γεύμα στον τερματισμό. Με τον τερματισμό προαιρετικά και για όσους επιθυμούνε στην πλατεία του χωριού μπορείτε να καθίσετε για φαγητό.

Συμμετέχοντες: Οι συμμετέχοντες συμφωνούνε με τους όρους και προϋποθέσεις της διοργάνωσης. Η τιμή συμμετοχής για το Enduro είναι στα 30€ και 20€ για αυτούς που δεν θέλουνε μεταφορά. Μέσα στη τιμή περιλαμβάνετε το σνακ, το αναμνηστικό της διοργάνωσης (Buffer) και η μεταφορα των συμμετεχόντων στα σημεία. Την ημέρα της διεξαγωγής όσοι έχετε δηλώσει συμμετοχή θα παραδώσετε τις υπογεγραμμένες δηλώσεις και θα παραλάβετε το νούμερο για την συμμετοχή σας. Οι αναβάτες που θα έρθουν επιτόπου θα συμπληρώσουνε τις υπεύθυνες δηλώσεις και θα γίνει η οικονομική τακτοποίηση στην γραμματεία. Θα υπάρχει κάποιος αριθμός με παραπάνω αναμνηστικά.

Κυριακή 30/4: Θα έχουμε δοκιμαστικά σε τμήμα τις διαδρομής . Η μετάβαση στο σημείο θα είναι 5€ για όλη την ημέρα.

Δευτέρα 1/5: Ημέρα της διοργάνωσης.

Υπεύθυνη Δήλωση Συμμετοχής

Ραψάνη Τ.Υ.Π.Ε.Τ